Kranten en nieuwsbronnen

In december hebben deelnemers van CheckitOut een vragenlijst over hun gebruik van kranten en andere bronnen van nieuws ingevuld.

Resultaten van het onderzoek

De televisie is de belangrijkste bron voor jongeren bij nieuwsvergaring: 62 procent maakt hier een of meerdere keren per dag gebruik van om nieuws te verzamelen. Vier op de tien jongeren gebruikt een of meerdere keren per dag het internet om nieuws te verzamelen. Landelijke radio wordt hiervoor door 36 procent van de jongeren een of meerdere keren per dag gebruikt. Voor de landelijke krant ligt dit percentage op 26 procent, voor de regionale krant op 20 procent.


Gebrek aan tijd is onder jongeren de meest genoemde reden om geen krant te lezen (52 procent). Het feit dat ze nieuws ook via TV volgen is voor 50 procent van de jongeren reden om geen krant te lezen. Ruim eenderde van de jongeren (34 procent) leest geen krant omdat nieuws ze niet interesseert. Een krant op tabloidformaat lijkt een kansrijk initiatief om een deel van de jongeren in toekomst alsnog ‘aan de krant’ te krijgen.

Een landelijke krant wordt door 13 procent van de jongeren nooit gelezen. Een regionale krant wordt door een nog groter deel van de jongeren (19 procent) nooit gelezen. De intentie om in de toekomst zelf een krant te gaan lezen is wel aanwezig: 40 procent zegt ‘zeker’ een krant te gaan lezen en 45 procent zegt ‘waarschijnlijk’ een krant te gaan lezen. Aan de jongeren die aangeven later niet van plan te zijn een krant te gaan lezen (15 procent), is gevraagd onder welke voorwaarden ze dit wčl zouden gaan doen. De meest genoemde antwoorden zijn: bij meer tijd (48 procent), als een krant op tabloidformaat verschijnt (41 procent) en bij goedkopere abonnementen (36 procent).

Op CheckitOut
Hier vind je reviews en discussies over nieuwsbronnen op CheckitOut.

CheckitOut in het nieuws
De resultaten van het onderzoek zijn in verschillende kranten en op websites verschenen. Zo kun je mooi zien wat de impact van deelname aan CheckitOut is. Hieronder staat een kleine selectie:

Meer informatie

Hieronder staan een aantal links naar nieuwspagina’s, kranten en naar informatie over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van nieuws.

  • Nu.nl, een van de meest populaire nieuwspagina’s van Nederland
  • Voor schandalen, politiek nieuws en discussie kun je terecht op Geenstijl
  • RSS, de nieuwe manier van nieuws ontvangen
  • De Volkskrant biedt mensen de mogelijkheid zelf journalist te spelen met weblogs

Door Admin op 7-1-2005