rec play boeken

Boek: Rec play
Schrijver: Hans Hagen

Samenvatting:
Het boek gaat over 2 personen: Teye en Emma, die elkaar ontmoeten als Teye in de polder op zoek is naar zijn weggelopen poes WammeS, waar hij veel van houdt. Emma is hier net komen wonen, in een kleine boerderij, en blijkt bij hem in de klas te komen. Ze worden smoorverliefd.
Op een dag overkomt Teye iets verschrikkelijks: zijn grote broer, een vrachtwagenchauffeur, krijgt een ernstig ongeluk in Duitsland. Na tien dagen in coma te hebben gelegen overlijdt hij.
Dit zet het leven van de jongen totaal op zijn kop. Na de dood van zijn broer verandert Teye. Zijn broer was een fanatiek filmer.
Hij sleept altijd en overal de videocamera van zijn broer mee en loopt er de hele dag mee te filmen.
Hij registreert alles, want: ‘wat opgenomen is, blijft bestaan’.
Alsof hij daarmee zijn leven in de hand kan houden.
Hij verstopt zich voor het echte leven achter het oog van de camera. Dit werkt vooral erg op de zenuwen van Emma, omdat hij haar een keer gefilmd heeft toen ze halfbloot was.
Hij heeft gezegd dat hij het bandje meteen zou wissen, nadat het gebeurd was, maar telkens als zij ernaar vroeg, had hij wel een smoesje, waarom hij het nog niet kon doen. Maar in werkelijkheid wou hij het gewoon niet wissen.
Op school haalt Teye slechte cijfers, maar dat kan hem niets schelen. Hij ‘wordt pas wakker’ als hij merkt dat Emma niets meer met hem te maken wil hebben. Op een dag wil Emma hem te grazen nemen voor die ene scene. Samen met haar nieuwe vriend hakt ze Wammes, de verdronken poes van Teye uit het ijs, en zet ze het ingevroren lijk voor zijn huis.
Later op school blijkt dat Teye ook dit gefilmd heeft en dat hij de videofragmenten in zijn spreekbeurt op school verwerkt heeft, net als die andere scene waarvoor ze zo bevreesd was.
Als ze de tv uit wil zetten valt ze over een tas. Als ze thuis op de bank ligt belt er iemand aan. Het is Teye. Emma heeft zin om hem verrot te schelden maar ze krijgt geen woord over haar lippen. Hij loopt naar de bank, en gaat zitten.
‘Wat is het hier stil,’ zei mama toen ze na een tijdje binnenkwam. ‘Wat zijn jullie aan het doen?’
‘Kijken,’fluisterde ik, ‘gewoon kijken, we hebben elkaar zo lang niet gezien.’

Mening:
Ik zou het boek niet aanraden om te gaan lezen. Ik vond het vanaf het begin al erg vaag en dat werd later niet veel duidelijker. Het is zo moeilijk te begrijpen omdat je vanuit twee personen leest en veel delen niet duidelijk worden uitgelegd zodat je zelf maar moet bedenken hoe het precies gaat.
Het verhaal dat de schrijver heeft bedacht is wel een goed verhaal en ik denk dat als hij het op een andere manier had geschreven ik het een stuk leuker had gevonden.
Als een boek vanaf het begin als moeilijk in te komen is blijft dat vaak zo, en dan is het leuke van het lezen er ook meteen af. Toch ga ik nog wel andere boeken van de schrijver lezen denk ik want zijn verhaal is wel goed alleen de manier van schrijven vond ik niet prettig. Ik hoop dat hij niet alleen zo schrijft.


Door: Sophie op 27-5-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


miss-me


Heeft geen hobby
Op 14-07-2006 om 15:03

Love


Begint het te leren
Op 13-08-2006 om 05:42

jael


Begint het te leren
Op 10-09-2006 om 20:53


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.