Simon Vestdijk - De held van Temesa boeken

In ‘De held van Temesa’ verhaalt de priester Plexippos over zijn leven en de rituelen rondom de verering van de reeds gestorven held Polites, een van Odysseus’ metgezellen op zijn reis van Troje naar Ithaka. Ter verering van deze held wordt jaarlijks een jonge maagd in slaap gebracht en tijdens de offernacht, in aanwezigheid van een eveneens in slaap gebrachte priester, aan de schim Polites ter beschikking gesteld. Deze accepteert het geschenk dan op een lugubere manier, door het meisje te verkrachten en vervolgens te wurgen.
Plexippos, altijd al geobsedeerd door de rituelen rondom Polites, beschrijft zijn leven vanaf zijn tienerjaren, toen hij met zijn vrienden ten strijde trok om Sybaris, een van de steden rondom Temesa te veroveren. Daar redt hij de veertienjarige Orseïs, die hij mee naar Temesa neemt, om vervolgens met haar te trouwen. Met haar beleeft hij enkele gelukkige jaren, totdat zij ruzie krijgen en zich tijdens een offernacht naar het heroön, de tempel waar Polites wordt vereerd, begeven. Daar bewijst Plexippos zijn jonge vrouw dat hij de durf heeft bij het heroön in de buurt te komen. Hierop bedrijven zij de liefde, waarbij Plexippos haar, in zijn opwinding, per ongeluk wurgt. Als het meisje enkele dagen later wordt gevonden, wordt haar dood toegeschreven aan de held Polites.

Vanaf die dag is Plexippos vaak in de buurt van het heroön te vinden, waar hij klusjes doet voor de priester. Deze man, Timokreon genaamd, raakt daardoor steeds meer gesteld op Plexippos en stelt hem aan als zijn opvolger.
Als Timokreon sterft, wordt Plexippos, zoals beloofd, Politespriester, wat hem een machtige positie geeft. Om zijn macht verder te verbreden, trouwt Plexippos met Anaxibia, de dochter van de archont van Temesa, die hem al gauw een kind schenkt. Anaxibia en Plexippos kunnen het niet goed met elkaar vinden en maken veel ruzie, waardoor hun dochter, Mekionike, een tamelijk gesloten karakter ontwikkelt. Plexippos geeft zijn vrouw hiervan de schuld en is dan ook blij, als Anaxibia tijdens een aardbeving wordt bedolven door een stuk steen.

In de jaren die volgen groeit de kleine Mekionike op en vindt elk jaar de offerdienst plaats. Voor het leven van zijn eigen dochter hoeft Plexippos niet te vrezen, omdat dochters van Politespriesters uitgesloten worden van de loting, waardoor elk jaar het te offeren meisje wordt uitgekozen. Dan arriveert echter Olympisch winnaar Euthymos in Temesa, die het volk belooft de schim van Polites te verjagen. Na veel bedrog en een geheime raadpleging van het orakel in Delphi stemt Plexippos ermee in om tijdens de volgende offernacht de deur van de cella van het heroön open te laten, zodat de vuistvechter Euthymos Polites naar binnen kan volgen om hem te verwonden.

Als Plexippos na deze offernacht ontwaakt, komt hij tot de ontdekking dat zowel Euthymos als het te offeren meisje zijn verdwenen. In de stad verneemt hij dan, dat Euthymos de offerdienst heeft opgeheven, door Polites te verdrijven. Later vertelt Euthymos hem echter, dat hij heeft gelogen en dat hij heeft gezien hoe Plexippos zelf, in slapende toestand, het meisje heeft betast en vervolgens weer op zijn rustbed is gaan liggen. Hij heeft hieruit opgemaakt, dat Plexippos tijdens vroegere offernachten de meisjes heeft verkracht en vermoord en dreigt hem hiervoor aan te klagen, tenzij hij Mekionike mag verkrachten.

Plexippos stemt hiermee in en brengt zijn dochter die nacht nog naar het heroön, waar Euthymos later in nacht naartoe zou komen. Als deze dan eindelijk is gearriveerd, hoort Plexippos hoe hij zijn dochter probeert over te halen naar zijn geboortestad te gaan. Overvallen door woede, komt hij zijn schuilplaats uit, waarna hij de vuistvechter probeert te doden. Als hem dit echter niet lukt, springt zijn dochter in en vermoordt Euthymos samen met haar vader.
De afstandelijke relatie tussen vader en dochter wordt hierdoor intiem en met zijn nieuwe baan als Hermespriester en met Mekionikes voornemen om nooit te trouwen, gaan zij een gelukkig leven tegemoet.

Een prachtig boek, voor ieder die geïnteresseerd is in de klassieke oudheid. De bovenstaande samenvatting van het verhaal geeft lang niet de gehele inhoud van het boek weer, maar slechts de grote lijnen van verhaal. Door de ’romige’ en uitgebreide manier van schrijven die Simon Vestdijk hanteert is het geheel in het begin misschien wat moeilijk te bevatten, wat ook te wijten is aan de uitvoerige uiteenzetting van de geschiedenis van de hoofdpersoon aan het begin van het boek. Even doorbijten dus, maar zeker lezen!

Door: y.caspers op 12-6-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.