Voor de buis achter de computer websites

YouTube Enige tijd geleden waren de Nederlandse meisjes Pomme en Kelly wereldwijd in het nieuws door op een fenomenale manier Respect van Aretha Franklin te playbacken; ze hadden meegedaan aan Google Idol:

"So much has happenend in just 2,5 months! When we uploaded our videos, wed NEVER expected all this to happen. Weve been on television, radio, in newspapers, all over the world!!! We have had over half a million visitors in just 2 months on our website, and we are in the finals of Google Idol!"

Internet is al lang niet meer een plek waar slechts informatievoorziening een rol speelt; entertainment is steeds meer in opmars. Sites als Google Video haken daar op in. Door gebruikers de mogelijkheid te geven filmpjes gratis te plaatsen, trekt dit andere bezoekers aan, wat meer inkomsten uit de advertenties op hun site oplevert. Vaak worden korte en grappige of rare filmpjes geplaatst, zoals deze spuitshow met Cola en Menthos.

Hoewel het aandeel van Google Video gestaag groeit, is ronduit de grootste en bekendste videosite op dit moment YouTube. Alleen al in de maand mei van dit jaar had YouTube meer dan 12 miljoen bezoekers. YouTube heeft het plan om in de toekomst de plaatser van de video mee te laten delen met de inkomsten. Op die manier hoopt YouTube nog meer exclusieve content te vergaren dan zij nu al hebben.Documentaires als Loose Change 9/11 doen het ook goed. Was het vroeger vrijwel onmogelijk om met een zelf gemaakte documentaire veel kijkers te trekken, nu is het eigenlijk een fluitje van een cent. Je plaatst je video en als het interessant is linken binnen de korste keren vele weblogs naar je documentaire. Nogal een verandering ten opzichte van voorheen, waar het vrijwel onmogelijk was om als zijnde een niet-professional je verhaal kenbaar te maken.

Vodafone heeft het succes van dergelijke sites ook gemerkt en start nu met de dienst KijkMij TV voor op de mobiel:

"Klanten kunnen leuke filmpjes die met de mobiele telefoon zijn gemaakt naar Vodafone sturen per mms naar nummer 2006. De clips zijn na goedkeurig van de inhoud via het mobiele portaal Vodafone Live tegen betaling (0,25 euro) te downloaden. De eigenaar krijgt 10% van de opbrengsten. Dit zal door Vodafone via PayPal worden overgemaakt, zodra het saldo 10 bedraagt. Een clip moet daardoor minstens 400 keer zijn bekeken. Gebruikers kunnen de clips overigens ook doorsturen naar vrienden via mms."In Engeland is het zeker een succes, want daar wordt per maand ongeveer 1,5 miljoen keer zon filmpje voor de mobiel gedownload. Gaat het in Nederland ook een succes worden? Als we kijken naar het succes van YouTube en Google Video hoogstwaarschijnlijk wel. (Bron: telecomwereld.nl)

Door: lennart.mulder op 20-7-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


the_mobro


Heeft geen hobby
Op 02-08-2006 om 13:26


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.