’De zoon uit Spanje’ (Tessa de Loo) boeken

Gelezen boek:
‘De zoon uit Spanje’ van Tessa de Loo

Titelbeschrijving
De titel refereert naar waar het hele boek over gaat. Er is in het boek een familie, de familie de Wildt, die de verjaardag viert van de opa. Er wordt verassend genoeg bij die verjaardag een zoon van die opa uitgenodigd. Deze zoon is 30 jaar geleden, op z’n 19de, met ruzie van huis weggegaan en daardoor staat deze zoon (Bardo) het hele boek a.h.w. centraal.

Korte inhoud van het boek
Gerlof de Wildt wordt 80. Hij heeft 4 kinderen: Edwin, Bardo, Hilde en Frank. Bij wijze van verrassing nodigt Hilde Bardo uit. Bardo is toen hij 19 was, 30 jaar geleden, met ruzie het huis uit gegaan. Zijn vader Gerlof was boos omdat hij een kind verwekt had bij Floor (de huidige partner van Edwin en toenmalige vriendin van Bardo), en hij niet zegmaar zelf de verantwoordelijkheid daarvoor wilde inzien. Zijn vader zei toen ’Ga weg, ik wil je nooit meer zien!’. Dat had Bardo heel letterlijk genomen. Hij woont nu in Spanje.
Toen Bardo weg was, was Floor heel verdrietig. Bardo was haar ware. Daarom is Floor maar een relatie aangegaan met Edwin. Daar is ze nu mee getrouwd. Ze hebben een dochter, Steffie, van 16. Floor dacht in Edwin dingen van Bardo, waar ze zo naar verlangde, terug te kunnen zien omdat Edwin de broer was van Bardo.
Tijdens het feest kwam het onderwerp aan bod dat Gerlof ongeneeslijk ziek was en hij verzorgd moest worden. Hij wilde echter niet naar een bejaardentehuis. Edwin, Hilde en Frank hadden allemaal een zeer druk leven. Daarom stelde Bardo voor dat hij de verzorging wel op zich kon nemen. Hij zou daarvoor wel in Nederland willen blijven. Ze vonden het allemaal wel een best goede oplossing.
Toen het feest afgelopen was, konden Bardo en Floor zich niet meer inhouden. Ze hebben ’het’ met elkaar gedaan toen. Floor’s relatie met Edwin was eigenlijk ook niet zo fantastisch meer. Altijd heeft Floor in het diepste van haar hart Bardo als partner willen hebben. Toen Floor en Bardo daarna in slaap vielen en ze gesnapt werden door Edwin, was Edwin heel boos uiteraard. De hele familie (behalve natuurlijk Floor) was er voorstander van dat Bardo meteen weer terugkeerde naar Spanje.
Een paar weken/ maanden later, legde Floor een brief op tafel, waarin ze Edwin uitlegde dat ze eigenlijk helemaal niet van hem hield en toch graag haar hart wilde volgen door naar Spanje naar Bardo te gaan. Ze nam haar Steffie mee.

De hoofdpersonen en hun ontwikkeling
Bardo
Bardo is een type dat een soort bindingsangst heeft. Hij vindt het niet fijn zich aan een bepaald ’traditioneel’ leven vast te klampen. Een leven in een vast gezin vindt hij dus maar helemaal niks. Hij is op allerlei plekken geweest. Hij had ook ooit, in Spanje, een vrouw en 2 kinderen, maar hij vond het maar niks om altijd maar in 1 huis te zitten en een zegmaar ’vast’ en ’voorgeprogrammeerd’ leven te leiden vol zorgen met huisje boompje beestje. Hij houdt ook van reizen. Bardo is dus altijd een beetje een buitenbeentje geweest en werd later een soort ’vergeten zoon’ (natuurlijk nooit helemáál vergeten).

Edwin
Edwin is de man van het geld. Bij zowat alles wat hij doet, denkt hij aan aandelen, obligaties, investeringen enz. Hij is een totáál ander persoon dan Bardo. Bardo wil juist een zorgeloos leven en nergens over hoeven nadenken, Edwin is in dat opzicht totaal tegenovergesteld. Hij zit dus constant aan z’n geldzaken en zo te denken.

Hilde
Hilde neemt een best onopvallende rol in, in het boek, mijns inziens althans. Ze is een therapeute. Verder wordt er volgens mij niet veel over haar verteld in het boek.

Frank
Frank is een fotograaf. Hij is homo. Verder speelt ook Frank een niet al te grote rol in het boek. Er wordt nog wel gezegd over hem dat hij heel vaak opdrachten heeft overal in de wereld. Hij moet dus veel reizen.

Pa (Gerlof)
Gerlof is ongeneeslijk ziek. Hij moet noodzakelijk verzorgd worden, maar hij wil niet naar een bejaardentehuis. Hij leeft nu met het idee dat hij binnen niet al te lange tijd zal sterven. Hij vindt het nog best moeilijk met dat idee te moeten leven maar hij probeert het te accepteren. Na het feest, als hij naar bed gaat, heeft hij nog een goed gesprek met Bardo. Bardo is, zo merkt hij, de enige met wie hij goed over de dood kan praten. Dat vindt hij erg prettig.

Thema en motieven
Het thema is familie gebeurtenissen ofwel verhoudingen binnen een familie. De zoon Bardo was 30 jaren geleden vertrokken en in die tijd is de band met hem ongeveer verwaarloosd, ze hadden geen contact meer met hem, en toen opeens kwam hij weer en kwam die band weer a.h.w. tot leven.

Scène die mij het meest aansprak
De scene die mij het meest aansprak, was die waarbij Bardo’s broers en zus binnenkwamen in het huis van Gerlof, en Bardo en Floor samen (bloot) werden betrapt. Opeens voelde je als het ware een wereld van familiebanden instorten. Die zelfde dag kwam Bardo weer voor het eerst na 30 jaar en kwam weer een hele goed band met hem opzetten, maar deze werd ook in één keer weer stukgemaakt zegmaar. Dat vond ik best indrukwekkend om te lezen.

Mijn mening
Ik vond het een best wel heel leuk boek. Het was vaak ook wel spannend en je wilde wel verder lezen. Het was echter wel een beetje onrealistisch vond ik. Zulk soort dingen gebeuren bijna nooit in het ‘normale’ dagelijks leven. Dit droeg er ook wel aan bij dat het leuk was om te lezen want het is gewoon iets dat je normaal niet zou verwachten en dat maakt de verrassing des te groter.


Door: okedesiree op 9-8-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


okedesiree


Is al aardig bezig
Op 09-08-2006 om 23:07

Yellowbird


Is al aardig bezig
Op 09-08-2006 om 23:10


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.