’Oneetbaar Brood’ (Floor Haakman) boeken

Gelezen boek:
’Oneetbaar brood’ van Floor Haakman

Titelbeschrijving
De titel ’oneetbaar brood’ komt voort over een filosofisch gesprek dat de hoofdpersoon Nadar met Osten-Sibel had. Ze waren op een terrasje en toen bedacht Nadar dat het eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend was dat het brood dat we vandaag eten, net zo goed eetbaar is als het brood dat we gisteren gegeten hebben. En hoe weten we zeker dat het brood van vandaag ook eetbaar is, net als het brood van gisteren? Daar maakt eigenlijk niemand zich ooit zorgen over.

Korte inhoud van het boek
Nadar, de hoofdpersoon, is universitair docent. Hij geeft argumentatieleer aan eerstejaars studenten. Eén van die eerstejaars studenten is het meisje Osten-Sibel. Nadar heeft ook een Vrouw, Emma. In de loop van het boek loopt Emma bij Nadar weg. Ze mag ook zelfs niet eens bij Nadar op de kamer komen. Nadar heeft allerlei briefjes in z’n kamer hangen, met stuk voor stuk filosofische uitspraken erop. Bijvoorbeeld: ’Een muur als een hoofd’, ’Alleen met behulp van onware elementen uit de werkelijkheid kom je tot het echte’ enz.
Nadar leeft in een echte droomwereld. Voortdurend is hij, hij als jonge filosoof, overal over aan het nadenken. Hij denkt er ook vaak aan dat hij zou kunnen vliegen.
Met Nadar’s relatie met Emma gaat het niet al te goed. Ze hebben vaak ruzie. Nadar vindt Emma maar een beetje te min voor hem. In zijn droomwereld bedenkt Nadar daarom een vrouw met wie hij goede filosofische gesprekken kan voeren. Het is Osten-Sibel. Hij ontmoet haar als zij 1ste jaars student filosofie is, en hij de docent. Ze krijgen een relatie. Op een gegeven moment wordt Nadar hem zijn droomwereld te veel en kan hij het niet meer aan en besluit hij naar Parijs te gaan. In Parijs komt hij Osten-Sibel óók weer tegen. Dan wordt het hem écht te veel en besluit hij haar te vermoorden. Hij laat haar verdrinken in bad. (in bad, omdat hij haar altijd badeentje noemde.) Nu hij Osten-Sibel heeft vermoord, weet hij dat hij zelf ook niet meer verder wil leven. Hij besluit zichzelf te vermoorden, op de zelfde manier waarop hij Osten-Sibel vermoord heeft. Hij gaat in bad en laat zichzelf verdrinken.

De hoofdpersonen en hun ontwikkeling
Nadar
De hoofdpersoon van het boek is Nadar. Nadar is nogal ’filosofisch denkend’ ingesteld. Haast voortdurend leeft hij in zijn eigen droomwereld. Het lijkt af en toe alsof hij het zelfs moeilijk vindt om gewoon ’tot de orde van de dag’ te denken zegmaar. Dit is voor zijn omgeving soms best lastig. Hij is een beetje een afwezig iemand namelijk.

Emma
De vrouw van de hoofdpersoon, Emma, is best anders dan Nadar. Zij is juist gedurende de hele dag, zelfs als ze aan het slapen is, tot de orde van de dag aan het denken. Zij heeft niet zo’n fantasiewereld. Zij denkt bijna alleen aan ’concrete’ dingen zoals de afwas of dingen die nog gedaan moeten worden (bijvoorbeeld).

Osten-Sibel
Osten-Sibel is een soort evenbeeld van Nadar. Nadar herkent heel veel in haar maar weet alleen niet goed waarvan. Osten-Sibel is ook, net als Nadar, wat filosofisch denkend ingesteld. Daardoor kan Nadar ook goed met haar praten. Veel beter dan met zijn vrouw Emma.

Thema en motieven
Het thema van het boek is ’denkwereld van de mens’ of zoiets denk ik. Het boek is er a.h.w. op gericht een bepaalde denkwereld te schapen of in een bepaalde denkwereld te kruipen zegmaar.

Scène die mij het meest aansprak
De scène die mij het meest aansprak, was die waarbij Nadar Osten-Sibel vermoord. Ik vond het best raar, want Nadar is in het boek best enthousiast over Osten-Sibel, hij kan immers goede gesprekken met haar voeren en daarin is zij best uniek voor hem. Het is dan toch best wel onverwacht dat hij haar opeens gaat vermoorden, ondanks dat je het misschien wel een klein beetje kon aanvoelen dat hij helemaal in z’n gedachten wereld verstrengeld raakte en er wel wat mee opgescheept zat.

Extra opdracht  Opdracht 3
Stel vast of het boek over twintig jaar nog de moeite van het lezen waard is.

Ik denk dat dit boek over twintig jaar zeker de moete van het lezen nog waard is. Het is een boek met veel filosofische trekjes en filosofie is naar mijn mening tijdloos. De gedachten die er worden beschreven zijn over 20 jaar nog steeds ’up to date’. Ook het verhaal zal over 20 jaar nog wel up to date zijn.


Door: okedesiree op 9-8-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Yellowbird


Is al aardig bezig
Op 09-08-2006 om 23:12

kapiteinsnor


Begint het te leren
Op 10-08-2006 om 20:45

okedesiree


Is al aardig bezig
Op 12-08-2006 om 18:05

okedesiree


Is al aardig bezig
Op 12-08-2006 om 18:09

Imjori


Heeft geen hobby
Op 12-08-2006 om 22:30


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.