Hard Times, Charles Dickens boeken

Samenvatting Hard Times (Charles Dickens)

BOEK 1
Meneer Gradgrind woont in een heel groot huis. Hij is een rijke man. Hij heeft een eigen ‘privé-school’, waar zijn zoon en dochter, Tom en Louisa, beide heen gaan.
Op een dag komt Cecilia Jupe (bijnaam: Sissy) bij de familie Gradgrind wonen. Sissy is een circuskind. Haar vader (clown) was weg gegaan (hij was niet goed genoeg) en daarom mocht Sissy naar meneer Gradgrind. Sissy ging ook naar Gradgrind’s privé-school.

Meneer Bounderby is een vriend van meneer Gradgrind. Hij is ongeveer 50 jaar oud. Louisa is ongeveer 20. Op een dag vind meneer Gradgrind dat zijn dochter Louisa een jonge vrouw aan het worden is. Hij zegt dat Bounderby van haar houdt, en met haar wil trouwen. Hij geeft Louisa tijd om er over na te denken of zij het ook wil. Uiteindelijk vindt Louisa het wel goed dat ze gaat trouwen.

Een andere persoon in het verhaal is Stephen Blackpool. Stephen is een oude bekende van Gradgrind en Bounderby (?). Hij was 40 jaar oud, maar zag er ouder uit. Hij had al een zwaar leven achter de rug. Hij werd ‘old Stephen’ genoemd. Op een dag kwam hij in de regen Rachel tegen. Hij had haar al lang niet meer gezien. Ze was 35 jaar oud. Rachel had in haar leven veel goede dingen voor Stephen gedaan. Rachel werd ook soms ‘the old woman’ genoemd.

BOEK 2
Bounderby is eigenaar van een bank. Tom Gradgrind werkt ook in de bank.

Op een dag werd de bank van Bounderby beroofd met een valse sleutel. Er was 154,71 pond gestolen. Dit bedrag had Tom altijd in zijn kluis zitten. Bounderby had een getuigenonderzoek gedaan en hij had bewijsmateriaal verzameld.

Louisa is heel erg ongelukkig. Ze vervloekt (naar haar zeggen) het uur waarin ze geboren is. Ze is er absoluut zeker van dat ze Bounderby, haar man, haat. Ze houdt niet meer van hem en wil heel graag bij hem weg.

BOEK 3
Meneer Gradgrind, Louisa’s vader, is zeer geschokt over hoe ongelukkig Louisa is. Louisa is namelijk altijd zijn favoriete kind geweest. Bounderby zegt, dat hij er, als Louisa niet voor 12.00 u thuis zal zijn, vanuit zal gaan dat Louisa niet meer terug wil keren naar hem.

Sissy en Rachel gaan samen een eindje lopen over het land. Opeens vonden ze iets in het gras. Het was de hoed van Stephen Blackpool. Dat wisten ze omdat zijn naam erin stond geschreven. Er zat géén bloed, of andere tekenen van geweld op de hoed. Er was een kuil, waarvan ze dachten dat Stephen er eventueel in zou kunnen zitten. Ze riepen er in, maar ze hoorden niets. Ze gingen op zoek om hulp te halen. Er kwam ook hulp. Toen riep er iemand ‘levend of dood’ in de kuil, en toen kwam er een antwoord namelijk ‘levend’. Ze deden een touw in de kuil. Zo hadden ze Stephen gered.

Tom was als eerste van de bankoverval verdacht. Er waren ruime bewijzen tegen hem. Tom liep namelijk een keer weg, en hij had het zelv ook al bekend. Tom werd meegenomen naar Coketown (de plaats waar Bounderby en Gradgrind wonen), een daar werd hij ‘overgeleverd’ aan meneer Bounderby.

Tom overlijdt in het ziekenhuis.


Door: okedesiree op 12-8-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Imjori


Heeft geen hobby
Op 12-08-2006 om 22:26

okedesiree


Is al aardig bezig
Op 14-08-2006 om 12:31


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.