Dat zal ze leren tv

RTL5 zendt dit najaar de nieuwe realityserie ’ Dat zal ze leren’ uit, waarin een groep Nederlandse 16- tot 17-jarige pubers wordt opgesloten in een ouderwetse kostschool uit de jaren vijftig. In het programma worden ze een maandlang onderworpen aan leraren die nog nooit van de term inspraak of democratie gehoord hebben. Inmiddels zijn er een paar afleveringen geweest, waarin het nodige gebeurt.

Alles in het internaat wordt aangepast aan de periode van kort na de Tweede Wereldoorlog: de maaltijden, de tijdsbestedingen en het schooluniform. De leerlingen krijgen zelfs verplicht het typische bloempotkapsel uit die tijd aangemeten en zaken als mp3-spelers en mobiele telefoons moeten worden ingeleverd.

Er wordt niet geslagen, maar strafwerk en in de hoek staan is heel normaal. “Het is een interessant experiment“, zegt RTL5-programmadirecteur Erland Galjaard. “Het programma laat zien wat er met de huidige Breezer-generatie gebeurt als je haar terug in de tijd plaatst. Kunnen deze jongens en meisjes het onderwijssysteem aan waarmee hun ouders opgroeiden? Ik denk dat het in Nederland veel indruk zal maken omdat we hier zo’n vrij schoolsysteem hebben. ”

Persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de invloed die deze periode in het internaat op deze jongeren heeft. Natuurlijk is dit alles puur entertainment, van sommige personen snap je bepaalde acties werkelijk waar niet. Immers, ze wisten waar ze aan begonnen : How hard can it be? Maar ja, de jaren 50 verschillen natuurlijk wel erg veel van ons ’in-alles-opgepimpte’ jaar 2006.

Wat vind jij? Zal je aan een experiment/programma als dit meedoen? Wat zal jij anders doen dan de deelnemers, of denk je dat je hetzelfde zal reageren? En wat voor invloed verwacht jij dat een maandje back to basic op deze jeugd heeft?

Door: babbel op 29-9-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


the_mobro


Heeft geen hobby
Op 04-10-2006 om 12:52

lennart


Komt net kijken
Op 30-10-2006 om 21:10

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 31-10-2006 om 21:38


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.