kolonisten van catan games

Catan is al drie jaar het best verkochte spel in verschillende Europese landen, en uitgeroepen tot spel van het jaar in o.a. Nederland, Duitsland en Engeland.
De regels zijn snel te leren, de spelstukken zijn authentiek van hout en eenvoudig vormgegeven - er is echt nagedacht over een goede bordspelformule. Catan verenigt verschillende succesvolle spelelementen in zich: het landjepikken van RISK, het ecomonische instinct van Monopoly en de uitbreidingstactiek van MAGIC the Gathering.
Winnaar van het spel is degene die het snelste zijn of haar dorpen en steden weet op te bouwen. Hiervoor zijn grondstoffen nodig. Catan kent vijf soorten land, en elke grondsoort levert een andere grondstof af. Zo levert bos bijvoorbeeld hout, bergen erts, en weilanden (schapen)wol. Niet ieder stukje land levert dezelfde hoeveelheid grondstoffen af, wat betekent dat er ’gevochten’ moet worden om de beste stukken land met de meeste opbrengst.
Het mooie van ’Kolonisten van Catan’ is dat het erg breed is opgezet. Het kan gerust gezellig met de kids gespeeld worden, maar het biedt ook genoeg ruimte voor echte spelfanaten - er is onlangs een dik boek uitgebracht met de vele tactieken voor het spel. Behalve de veelzijdigheid heeft Catan nog een ander voordeel: het spelbord is nimmer hetzelfde. Het wordt gebouwd aan de hand van zeshoekige tegels, en kent dus vrijwel nooit dezelfde samenstelling.
Er is een nadeel aan het basisspel: geluk speelt vaak een grote rol. Wie welke hoeveelheid grondstoffen krijgt, wordt namelijk door een worp met 2 dobbelstenen bepaald. En dobbelstenen zijn raar - in sommige potjes wordt er acht keer twaalf gegooid, terwijl de kans daarop zeer klein is. Dit verpest nogal eens alle mooie strategische plannetjes. Bij de uitbreidingssets (Zeevaarders, Steden en Ridders) wordt de kansfactor tot het minimale beperkt.
Het basisspel kan gespeeld worden met drie en vier personen. Er bestaat een uitbreidingsset voor 5 en 6 spelers. De kosten voor de basisset bedragen rond de €45,-. Catan is verkrijgbaar bij alle spellen- en speelgoedzaken. Ik vind Catan zelf een heel leuk spel, maar je moet er wel even inkomen en geluk hebben. Verder is het handig als je iemand kent die het spel al wel eens heeft gespeeld, want het is moeilijk om het te leren uit het boekje.

Door: martjuh op 8-10-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


martjuh


Een echte topperrr
Op 21-10-2006 om 17:50

Imjori


Heeft geen hobby
Op 21-10-2006 om 22:42

benjamin


Begint het te leren
Op 12-02-2007 om 20:19

mrbimbo10


Begint het te leren
Op 13-03-2007 om 16:44

Sophie


Een echte topperrr
Op 13-03-2007 om 16:56

ikdiana


Komt net kijken
Op 24-05-2007 om 21:08


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.