Stemmen!!! overig

Binnenkort is het weer zover en mogen de 18+ers onder ons weer gaan stemmen. Als je nog niet eerder hebt mogen stemmen is het natuurlijk handig om te kijken waar je voorkeur nou eigenlijk naar uitgaat. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je voorlopig nog niet mag stemmen, het toch leuk is om te kijken bij welke politieke partij je past. (bovendien weet je nooit wanneer het kabinet valt, misschien komt de volgende mogelijkheid al over 2 jaar )

In ieder geval: er zijn twee stemwijzers in omloop, namelijk
www.stemwijzer.nl en www.kieskompas.nl (ook wel www.kiescompas.nl).

De eerste is eigenlijk de meest bekende en wordt regelmatig geraadpleegd tijdens verkiezingen. Voordeel van deze site is dat het erg snel gaat en je achteraf kunt aangeven welke punten je het belangrijkst vindt. Nadeel is dat je alleen ’eens’ ’oneens’ en ’geen mening’ aan kunt geven. Bovendien kun je bijna aan de vraag al zien met welke partij deze vraag geassocieerd wordt.

Kiescompas is geloof ik ook opgezet om de nadelen van stemwijzer wat te verminderen. Deze site is veel genuanceerder. Je kunt per vraag aangeven of je het ’helemaal eens’ ’eens’ ’neutraal’ ’oneens’ ’helemaal oneens’ bent, of geen mening hebt over deze stelling.

Een gehoorde reactie is dat beide sites heel erg verschillende adviezen geeft en dat het ook niet altijd uitkomt zoals je verwacht. Dat kan natuurlijk aan de site liggen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een heel verkeerd beeld hebben van welke partij bij je past.

Een nadeel is eigenlijk ook dat alleen opvallende agendapunten in de test voorkomen, terwijl wat algemenere punten, die niet heel nadrukkelijk in het verkiezingsprogramma staan er helemaal niet in voorkomen.

Door: Masjaja op 2-11-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


the_mobro


Heeft geen hobby
Op 03-11-2006 om 09:02

ATV


Begint het te leren
Op 11-11-2006 om 16:27

Sucia


Is al aardig bezig
Op 11-11-2006 om 18:30

Neel


Is al aardig bezig
Op 12-11-2006 om 19:56

Imjori


Heeft geen hobby
Op 15-11-2006 om 15:36

pafo


Is al aardig bezig
Op 15-11-2006 om 20:34


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.