Lisa’s adem boeken

Lisa’s adem- Karel Glastra van Loon

De hoofdpersonen van dit boek zijn Lisa, Talm, Sebastiaan en Sophie.
Sophie werd op 17-jarige leeftijd moeder van Lisa. Ze leefde toen nog samen met Albert, een man die met meerdere vrouwen een intieme relatie had. Een van die vrouwen, Susan, werd een goede vriendin van Sophie.
Als Sophie zwanger raakt van haar tweede kind, laat ze met aanraden van Susan een abortus plegen, omdat ze vindt dat ze geen goede moeder is.
Toen Albert’s schoonvader bij hen in huis kwam wonen en steeds vervelender werd, vluchtte Sophie het huis uit.
Na haar relatie met Albert heeft Sophie nog een paar mislukte relaties. Ze is een tijdje samen met Onno en wonen dan in het tuinhuisje van Albert. Ze heeft een relatie met een Duitser die na hun nacht samen sterft aan de heroïne.
Op een vakantie met Susan zoekt deze intiem contact met Sophie maar Sophie wil daar echter niets van weten. Op diezelfde vakantie komt Susan een Amerikaan tegen die ze wel ziet zitten. Alleen de Amerikaan zelf, Danny genaamd, vindt Susan niet leuk maar Sophie wel. Sophie heeft dan ook een wilde nacht met Danny waardoor de vriendschap tussen Susan en Sophie beëindigd.
Ik koffiehuis ‘Samos’ waar Sophie werkt leert ze uiteindelijk Sebastiaan kennen. Lisa is dan al 8 jaar. Het klikt tussen hen en ook Lisa kan het goed met Sebastiaan vinden.
Sebastiaan komt uit een klein dorp, uit een normaal, gelovig gezin. Hij is de beruchte Engelse taal- en letterkunde leraar die later in opspraak zal komen en ontslagen zal worden.
Door de relatie met Sophie komt hij eindelijk van zijn seksverslaving af (hij ging lange tijd met jonge meisjes naar bed). Sophie, Sebastiaan en Lisa vormen samen een gelukkig gezin.
Wanneer Sophie in het ziekenhuis komt te liggen door een medische fout bij de verwijdering van haar baarmoeder en eierstokken, veranderd hun relatie. Sebastiaan gaat met Lisa naar bed en Lisa wordt steeds afstandelijker tegenover Sophie.
Dan leert Lisa op zeventienjarige leeftijd Talm kennen. Ze worden verliefd op elkaar en zijn veel samen. In het huis van de weduwe Doris Koning, waar Lisa de kat verzorgt, en in de woonboot ‘Moammar Khadafi’ laten ze blijken hoeveel ze van elkaar houden.
Na enige tijd vertelt Lisa dat ze intiem contact met haar stiefvader heeft gehad.

Als Sophie opgeknapt is, gaat ze samen met Sebastiaan en Lisa op vakantie naar Bretagne. Daar verdwijnt Lisa spoorloos. Iedereen gaat haar zoeken, ook Talm, maar tevergeefs.
Sebastiaan wordt zwerver en raakt verslaafd aan de drank. Talm probeert een studie in Nijmegen, maar dat lukt niet omdat hij Lisa niet kan vergeten. Hij springt van een brug, maar is uiteindelijk blij dat zijn zelfmoordpoging mislukt is. Hij wil alles uitzoeken en gaat als zwerver op zoek naar Sebastiaan. Hij vindt hem en ze trekken veel met elkaar op. Ze voeren veel diepgaande gesprekken waarbij Sebastiaan vaak Shakespeare en Yeats citeert.
Op de ‘Moammar Khadafi’ hebben ze een gesprek over Lisa. Talm beschuldigt Sebastiaan van de moord op Lisa en hij doodt hem wanneer hij slaapt met een kussen.
Na de begrafenis van Sebastiaan gaat Talm op bezoek bij Sophie. Ze bekijken foto’s en praten over Lisa. Sophie heeft nog een anonieme brief uit Hongarije ontvangen waarin staat dat Lisa het goed maakt. Sophie en Talm zoeken steun bij elkaar en er ontstaat een innige relatie.
Talm komt erachter dat Sebastiaan Lisa niet heeft kunnen vermoorden omdat Sebastiaan de hele dag bij Sophie was. Van Lisa is verder niks vernomen en het is nog steeds onduidelijk wat er met haar gebeurd is.


Door: pleuntje op 11-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:01

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:01

pleuntje


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:02

pleuntje


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:02

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:02

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:03

pleuntje


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:03

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 10:04

Imjori


Heeft geen hobby
Op 12-03-2007 om 10:29

pleuntje


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 13:36

simone


Is al aardig bezig
Op 12-03-2007 om 13:40

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-03-2007 om 18:29

Margotje


Komt net kijken
Op 17-03-2007 om 21:42


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.