Gebr. (Ted van Lieshout) boeken

Dit boek gaat over twee broers, Lucas en Maurius. Ze zijn nooit echte vrienden geweest omdat ze verschillende karakters hebben en die niet zo goed samen gaan. Lucas is heel stil en wordt gepest, Maurius is heel uitbundig en is erg populair op school.
Een half jaar nadat Maurius is gestorven aan de ziekte van Wilson besluit zijn moeder al zijn spullen te verbranden, om zo voorgoed van hem afscheid te nemen. Lucas vindt dit geen goed idee en probeert zijn moeder om te praten, maar haar besluit staat vast. Lucas wil toch iets van zijn broertje bewaren dus start hij een reddingsactie voor Mauriusí dagboek. Hij schrijft zelf ook in het dagboek en zelfs tussen de regels door zodat zijn moeder de bladzijden niet eruit kan scheuren en het alsnog kan verbranden, het dagboek is nu namelijk het meest van Lucas.

Als Lucas het dagboek leest, ontdekt hij dat hij niet alleen, maar Marius ook homo was. Dit had hij echter nooit opgemerkt. Marius had al eerder ontdekt dat Lucas homo is maar Lucas had alles ontkend. Niet alleen Lucas, maar Marius was ook eenzaam. Marius schrijft hoe graag hij er met zijn broer over had willen praten, maar Lucas had hem altijd weggestuurd. Nadat hij dit alles heeft gelezen, voelt Lucas zich schuldig omdat hij hem altijd heeft weggestuurd en het verdriet van Marius niet heeft gezien. Toen Marius niet meer naar school kon door zijn ziekte, besteedde Lucas pas tijd en aandacht aan zijn broertje.

Nadat hij alles heeft gelezen, vraagt Lucas zich af of het dagboek nog wel bewaard moet worden, er staan althans zijn geheimen in. Lucas besluit het dagboek te geven aan zijn moeder wanneer zij bijna klaar is met het ritueel, want door het dagboek te verbranden, blijven de geheimen bewaard. Maar zijn moeder was nooit van plan het dagboek te verbranden en wil het bewaren. Voor Lucas zit er niets anders op dan zijn geheim te vertellen, vroeg of laat komt zijn moeder er toch achter. Ter plekke verteld hij zijn moeder dat hij homo is. Zijn moeder reageert tegen al zijn verwachtingen in heel rustig en keurt zijn voorkeur voor jongens niet af, ze had namelijk al enig vermoeden.


Door: pleuntje op 12-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.