de Jostiband muziek

Wie kent het niet? Het Jostiband Orkest uit Zwammerdam. In bijna 40 jaar is het uitgegroeid tot een fenomeen in Nederland. Sinds 1966 is het orkest een graag geziene gast in concertzalen en tv-programma’s. Ook waren er al tv-optredens en concerten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Canada.

Naam
De naam Jostiband Orkest is afgeleid van de eerste twee resp. drie letters van de naam Johannes Stichting. Dit was de naam van een voormalige woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten in Nieuwveen. Daar stond de wieg van de in september 1966 opgerichte Josti-Band.
In 1974 verhuisden de bewoners van deze inrichting naar een nieuwe moderne woon-voorziening in Zwammerdam. De groei van de Jostiband met 35 muzikanten in het eerste jaar tot ruim 200 deelnemers nu verklaart ook de uitbreiding van de naam tot Jostiband Orkest.

Doel
Het uitgangspunt is gericht op een zinvolle (vrije)tijdsbesteding. Het maken van muziek en het bezig zijn met de verbreding en ontwikkeling van de muzikale hobby. De muzikanten krijgen onderwijs in luisteren en musiceren. Ze leren niet alleen muziek te maken, ze leren ook samen muziek te maken. Mooie muziek met passie en lief gebracht. Om er samen van te genieten. Opvang, huisvesting, verzorging en ontwikkeling van verstandelijk gehandicapten vereist meer dan het aanbieden van aangepast werk, school en dagactiviteiten. Daar hoort ook een goede en zinvolle (vrije)tijdsbesteding bij.

Instrumenten
Het instrumentarium omvat bijna 70 keyboards, accordeons, een elektronische accordeon, piano’s, elektronische orgels, marimba’s, metalofoon, crotales, xylofoon, klokkenspel, buisklokken, carillonklokken, viool en een contrabas.
Ook is er een uitgebreid scala van slagwerk- en percussie-instrumenten waaronder 3 complete drumstellen, 2 pauken, conga’s, bongo’s, snarentroms, stealdrums en bekkens.
Een groot aantal deelnemers musiceert met een koffer gevuld met triangels, tamboerijnen, klokkenkrans, bellenkrans, castagnetten, diverse maracas en imitatie- en effectinstrumenten.

Muzieknotatie
Het orkest maakt gebruik van een kleuren-muzieknotatie. Deze notatie is door de orkestleiding ontwikkeld en blijkt ook heel goed bruikbaar te zijn voor anderen.

Het geheim
Het geheim van het Jostiband Orkest blijft een raadsel. Als grootste muziekformatie van verstandelijk gehandicapten ter wereld musiceert de groep uit Zwammerdam al meer dan veertig jaar met groot succes.
Het orkest geeft concerten, treedt op in binnen- en buitenland en niemand kan verwoorden waarom en hoe het Jostiband Orkest zoveel enthousiasme, zoveel ontroering en zoveel emoties weet los te maken.
In de eerste plaats zijn daar de orkestleden die ondanks hun handicap vol vuur musiceren. Zij wekken verwondering en bewondering op bij het publiek. Daarbij komt het effect van de muziek die zij ten gehore brengen en muziek blijft een raadselachtige kunstvorm.

Verstandelijk gehandicapten weten met hun muzikaal optreden blijkbaar emotie op emotie te stapelen en het Jostiband Orkest kent en gebruikt dit grote geheim. Dat de musici omringd, gesteund en liefdevol begeleid worden door een heel team is geen geheim. Dat is misschien wel het geheim van het succes.

Zie hier een voorbeeld:


Door: Sophie op 15-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


pleuntje


Een echte topperrr
Op 16-03-2007 om 17:13

Iris


Begint het te leren
Op 16-03-2007 om 17:14

Imjori


Heeft geen hobby
Op 16-03-2007 om 17:24

pleuntje


Een echte topperrr
Op 16-03-2007 om 18:44

pleuntje


Een echte topperrr
Op 17-03-2007 om 21:48

Sophie


Een echte topperrr
Op 18-03-2007 om 10:05

pleuntje


Een echte topperrr
Op 18-03-2007 om 10:48

Sophie


Een echte topperrr
Op 18-03-2007 om 11:03

pleuntje


Een echte topperrr
Op 18-03-2007 om 11:05

the_mobro


Heeft geen hobby
Op 18-03-2007 om 22:51


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.