Hernando Cortez overig

Hernando Cortez is in 1485 geboren in Medellin, Spanje. Zijn ouders waren van Spaanse adel. In 1499, toen Cortez 14 jaar was ging hij naar de universiteit van Salamanca, waar hij rechten studeerde. 2 jaar later stopte hij met zijn studie en ging rondreizen.

In 1504 zeilde hij naar de voormalige Dominicaanse Republiek om een nieuw leven op te bouwen. In 1511 ging hij als 18 jarige het leger in onder leiding van Diego Velázquez. Hij nam deel aan de oorlog tegen Cuba. Velázquez werd de gouverneur van Cuba en Cortez was verkozen tot Rechter van Santiago.

In 1517 waren er geruchten dat er een machtig en rijk land, Mexico, zou zijn.
In 1519 kreeg Cortez toestemming van Diego Velázquez om dat land te ontdekken en te veroveren.
Toen hij daar aankwam ontmoette hij La Malinche, een Azteeks meisje die zijn vriendin, assistente en tolk werd en die met hem mee ging op zijn veroveringstocht door het Azteekse rijk. Om niet meer afhankelijk te hoeven zijn van Diego Velázquez stichtte hij Vera Cruz. In de staat Tlaxcala kreeg hij tegenwerking. Nadat Cortez hun leger verslagen had sloten de Tlaxcalteken, aartsvijanden van de Azteken, zich bij hem aan.
Hij trok door naar Cholula, een van de grootste steden in het Azteekse Rijk en een belangrijk religieus centrum. Toen hij daar hoorde van een complot om hem te vermoorden liet hij een slachtpartij onder de bevolking aanrichten.
Cortez werd toen hij de hoofdstad Tenochtitlan bereikt verwelkomd door Moctezuma. Dit moment wordt door sommigen gezien als de ‘echte ontdekking van de Nieuwe Wereld’, omdat daar twee hoogstaande beschavingen die nog nooit eerder contact hadden gehad, elkaar daar voor het eerst ontmoetten. Cortez liet kort na de aankomst Moctezuma gevangen nemen. Even later overleed Moctezuma omdat hij met stenen bekogeld werd toen hij het volk tot bedaren moest brengen van Cortez. Hij moest dat doen omdat nadat Cortez het leger van Velázquez had verslagen het volk in chaos verkeerde.
De nacht daarna vluchtte Cortez met zijn leger de stad uit. Hierbij kwamen veel van zijn soldaten en Tlaxcalteekse bondgenoten om, daarom noemen mensen deze nacht La Noche Triste. Daarna vestigde Cortez zijn hoofdkwartier in Texcoco, de een na belangrijkste stad in Mexico, waarvan de leider Ixtlilxochitl II de kant van Cortez had gekozen. Hij begon Tenochtitlan, waar de pokken waren uitgebroken, aan te vallen. Na een gevecht van drie maanden gaf de laatste Azteekse leider Cuauhtémoc zich over aan Cortez.

Hernando Cortez heeft dus het Azteekse Rijk veroverd.
Daarna, toen Cortez terug keerde in de Nieuwe Wereld onderzocht hij Californië voor een jaar (1534). Ook maakte hij nog een weinig succesvolle expeditie naar Honduras. Hij heeft vlak voor zijn dood gevochten tegen de Piraten van Algiers in Afrika. Ook heeft hij nog leiding gegeven aan een leger die tegen de Mayas aan het vechten waren.
Dit alles heeft Cortez gedaan om grondstoffen te veroveren en om meer macht en roem te hebben. Ook om meer rijkdom en land te hebben. Dit was ook een heel avontuur geweest, wat een persoonlijke overwinning voor hem is. Cortez is overleden op 2 december 1547, vlakbij Seville.


Door: pleuntje op 20-3-2007 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


pleuntje


Een echte topperrr
Op 25-03-2007 om 13:57

Imjori


Heeft geen hobby
Op 25-03-2007 om 16:05


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.