last.fm: overal en altijd jouw favoriete muziek websites

Last.fm

Er zijn tegenwoordig veel webradios te vinden waar het mogelijk is (inter)nationale radiozenders te beluisteren. Nadeel is echter dat je maar moet afwachten of je de muziek te horen krijgt die je wil horen en de vele commercials die je niet af kan zetten. Beide nadelen die aan gebruikelijke webradios zitten zijn niet van toepassing op last.fm

Wat is last.fm?
Last.fm kun je zien als een online muziekservice die zich aanpast aan jouw muzieksmaak. Dit lijkt onmogelijk maar het is eigenlijk heel simpel.
Allereerst is jouw muzieksmaak eenvoudig te registreren. Op de website van last.fm maak je een eigen account aan. Vervolgens kun je via de website van last.fm een programma downloaden (dit heet Audioscrobbler), die gaat bijhouden naar welke muziek je luistert. De namen van de songs worden opgeslagen in jouw persoonlijke profiel. Vervolgens kun je op jouw persoonlijke pagina op last.fm precies zien hoevaak je welke
nummers hebt geluisterd.
Je kan nu een webradio starten die op basis van jouw muzieksmaak songs gaat afspelen. Dit kan zijn van artiesten die je dus al kent, maar het mooie is ook dat er gelijksoortige artiesten worden uitgezonden.
Hierdoor leer je ook andere artiesten kennen die je anders misschien niet had gevonden! Overigens kun
je bij elk nummer aangeven of je het mooi vindt (love) of nooit meer wil horen (hate). Hierdoor leert het programma nog beter hoe jouw muzieksmaak werkelijk is.

Wanneer je geen zin hebt om te luisteren naar de muziek die het programma voor je selecteert op basis van songs die je op je pc aan het luisteren bent, kun je ook een webradio starten met muziek uit een genre of gelijkssoortig aan een bepaalde artiest. Doordat dit weer wordt geregistreerd, kan ook op deze manier jouw muzieksmaak door last.fm in kaart worden gebracht.

Community
Achter last.fm zit ook weer een community. Je kan vrienden uitnodigen die dan tot jouw groep gaan behoren.
Vervolgens kan ieder op de pagina van zijn vrienden zien welke muziek ze luisteren en op basis daarvan kun je in de chatboxen ervaringen uitwisselen. Zo ontstaat een muziekcommunity die wat weg heeft van hyves.
Mooi is ook de optie neighbours (buren). Het programma scant in haar databases naar mensen met een muzieksmaak
die op die van jou lijkt. Dit worden je buren in de community. Vervolgens kun je naar webradios luisteren die gebaseerd worden op de smaak van je buren, en ontdek je weer nieuwe muziek die toch in jouw straatje past! Daarnaast is het ook gewoon leuk om mensen online te ontmoeten met dezelfde interesses op muziekgebied!

Informatie
Gebaseerd op jouw muzieksmaak kan geeft last.fm jou op je persoonlijke pagina ook achtergronden over je favoriete artiesten en worden boeken en DVDís besproken die te maken hebben met jouw muzieksmaak.

Voordeel
Het is een leuk gegeven dat je na enkele maanden precies kan zien wat je nu luistert en hoe vaak.
Voor mij is het grootste voordeel dat je een muziekcollectie op kan bouwen, zonder dat je daadwerkelijk fysiek hier
iets voor hoeft te doen. Als ik ga werken en ik zit achter een pc, dan ga ik naar mijn persoonlijke last.fm pagina en start mijn persoonlijke webradio, die me precies de muziek laat horen die ik wil horen. Collegaís moeten allerlei apparaten meenemen of naar de gewone radio luisteren, terwijl ik lekker achter mijn bureau hoor wat ik wil horen. Ook ideaal als je een tijdje in het buitenland bent, voor een stage ofzo.

Aanmelden[/]
Dat kan heel simpel in 3 stappen (zonder e-mail!). Informatie op http://www.last.fm en aanmelden op http://www.last.fm/signup.php

[i]Gratis?

Wat denk je zelf? Anders zou ik het hier niet plaatsen ;-)

Door: thetanknl op 6-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.