Bobje Goudsmid - De IJzeren Maagd boeken

Vandaag is het meisje niet met haar gedachten bij de geschiedenis les. Haar blik dwaalt telkens in de richting van de gele ster op zijn jas. Zou hij die er gister eigenhandig op bevestigd hebben? Vraagt ze zich af. Er glijdt een vluchtige glimlach over haar gezicht als ze merkt dat hij de verkeerde kleur draad heeft gebruikt. Grappig.
De volgende dag hebben ze geen geschiedenis meer. Pas een week later hoort het meisje wat er met de leraar gebeurd is. Maar dan is hij al voorgoed uit haar leven verdwenen: Westerbork. Als ze ’s middags uit school komt, wacht dezelfde brief op haar.

Wat een slettebak is die Anouk toch. Tim snapt echt niet waarom Joris haar zo achterna loopt. Het zet hun vriendschap onder druk, Joris is niet te genieten omdat Anouk heb afwijst. Maar dan blijkt dat Anouk wel iets in Tim ziet. En dan moet Tim toch bekennen dat ze heel anders is dan hij eerst dacht.

Tim, Joris en Jaouad zijn al vrienden sinds de brugklas. Nu Anouk bij hun in de klas is gekomen praat Joris nergens anders meer over, hij is helemaal verliefd. Om een cadeautje te kunnen kopen voor Anouk gaan de jongens bloemen verkopen. Met het geld kopen ze een CD voor Anouk, helaas vindt ze het niets en wil ze niets meer te maken hebben met Joris.
Als Tim thuis komt vertelt zijn moeder dat er een meisje heeft gebeld. Wanneer de telefoon gaat neemt Tim op en hoort dat het Anouk is. Ze vraagt of ze samen met hem wil leren voor het wiskundeproefwerk. Tijdens dat Tim samen met Anouk pauze aan het houden is na het leerwerk belt Jaouad aan want hij heeft het wiskunde boek van Anouk. De volgende dag staat Tim te wachten op het afspreekpunt te wachten maar Joris komt niet.
Op school zeggen de drie vrienden niets meer tegen elkaar. Joris is boos op Tim omdat hij gisteren bij Anouk was en Jaouad is boos op Joris omdat hij een racistische opmerking maakte. Ze groeien steeds verder uit elkaar. Anouk en Tim trekken steeds meer met elkaar op en maken samen huiswerk. Tim moet toch toegeven dat hij verliefd is op Anouk terwijl hij haar eerst een slettebak vond.
Op een vrijdag gaan Tim en Anouk langs de tante van de vader van Anouk Ruth. Ze moeten daar schroevendraaier en schroeven brengen. Als Anouk weg gaat wil Tim achter haan aan lopen maar Ruth houdt hem tegen en vraagt of hij volgende week terug wil komen. Hij krijgt dan € 10,- per uur. Hij mag over zijn bijbaantje niks tegen Anouk zeggen.
De volgende vrijdag gaat Tim weer langs bij Ruth, zij vraagt allerlei dingen over zijn familie. Tim vertelt over zijn oma die 3 jaar geleden is gestorven, dat ze ten vondeling is gelegd in de 2e wereld oorlog, dat ze Joods is en dat haar naam Sarah is.
Zonder dat Tim het weet denkt Ruth aan vroeger. Wat ze heeft meegemaakt in de oorlog.
Toen ze dertien jaar was moest ze afscheid nemen van haar moeder, ze moest onderduiken omdat ze Joods was. Ze kwam in een gastgezin terecht waar ze moest helpen met huishouden en sliep daar in een klein kamertje. Ook kreeg ze een andere naam; Rosa.
Op een dag gaat het hele gezin naar de kerk, behalve Ruth. Ruth mocht niet mee omdat ze niet gezien mocht worden.
Ruth zit aan de eettafel en hoort de deur, zijn ze nu al terug vraagt ze zich af. Dan zit ze een man in de kamer staan, hij komt op haar afgelopen en gaat voor haar staan. De man gaat aan haar zitten en streelt haar over haar wang en andere lichaamsdelen, en verkracht haar. Ruth weet niet wat haar overkomt en sluit haar ogen en doet alsof ze droomt. Als hij klaar is zit ze helemaal onder het bloed en zegt niets. De man verlaat het huis met een waarschuwing. Hij zegt: ‘als je dit ooit tegen iemand zegt ga je de oorlog niet overleven’. Hij maakt een gebaar van een pistool en loopt weg. Ruth gaat naar boven en valt in een diepe slaap.
De klusjesman van het rusthuis van Ruth hangt haar ‘zilveren kokertje’ op. In dat zilveren kokertje zit een lok haar van haar moeder en een stukje Hebreeuws perkament. Dit heeft ze gekregen van haar moeder toen ze in de oorlog afscheid van elkaar moesten nemen.
Ze moet terug denken aan de tijd dat ze haar dochtertje Sarah moest afstaan toen ze 14 was.
Ruth is er achtergekomen dat de oma van Tim haar dochtertje is die ze in de oorlog heeft moeten afstaan. Ze laat een DNA test doen, want ze wil dat de waarheid boven water komt.

Door: Sophie op 6-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Charon


Een echte topperrr
Op 06-04-2006 om 19:25

henk


Begint het te leren
Op 06-04-2006 om 19:31

Sophie


Een echte topperrr
Op 06-04-2006 om 19:42

Charon


Een echte topperrr
Op 10-04-2006 om 13:19


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.