Spoorloos verdwenen boeken

Spoorloos verdwenen, door Gijs Wanders


Mark Peters is een jongen die pas verhuist is naar Magandi. Hij woont daar met zijn moeder en zijn broer Jim. Eerst woonden ze in het westen maar door een opdracht van zijn vaders werk zijn ze verhuisd. Zijn vader is ontvoerd door de dictator van Magandi, Mimbosa oftewel Papa Mimbo.
Een paar maanden later is Papa Mimbo gevlucht. Opstandelingen hebben het leger verslagen en zijn nu de baas in Magandi. Slechts een deel van het noorden is nog niet helemaal in handen van de opstandelingen.
Mark wordt wakker. Vandaag weet hij het zeker, hij gaat naar het bureau van de geheime politie.
Samen met zijn broer sluipen ze dichterbij. Ze doen de deur open en lopen naar binnen. Ze zien meteen een deur met daarop: “Als je hier bent geweest vergeet je alles wat je gezien hebt”. Als ze binnen zijn, horen ze plotseling voetstappen. Een man komt naar binnen en loopt naar de deur. Hij ziet de kinderen. Hij stelt zich meteen voor als meneer Sellers en zegt dat hij journalist is en op zoek naar meneer Peters. De journalist is op zoek naar hun vader beseffen Mark en Jim. Ze praten met de man en het blijkt dat hij hen kan helpen. Hij heeft contact met een commandant van de opstandelingen en hij weet dat de opstandelingen over drie dagen het laatste deel van Magandi willen bevrijden. Ze vallen de stad Libango aan. Drie dagen later krijgt de familie Peters het nieuws dat Libango is veroverd en dat ze een gevangene hebben die meer af zou weten van de Westerse gijzelaars waaronder ook meneer Peters zich bevindt. Samen met meneer Sellers gaat Mark naar Libango. Als Mark en Sellers in Libango aankomen, krijgen ze te weten dat de gevangene in het ziekenhuis is en niks wil zeggen. Tijdens de vragen van de dokter en Sellers zegt de gevangene niks. Mark mag er niet bij zijn omdat dat te gevaarlijk zou zijn. ’s Nachts sluipt Mark toch naar de kamer van de gevangene die Basil Kisekka blijkt te heten. Hij praat de hele nacht met Basil en het blijkt dat Basil helemaal niet gek is. Basil krijgt medelijden met Mark en zegt dat hij weet waar de gijzelaars zijn en dat hij Mark wel wil helpen. De volgende nacht sluipen Mark en Sellers naar de hangar waar ze afgesproken hebben met Basil. Het is Basil gelukt om te ontsnappen en een vliegtuig te bemachtigen. Met zijn drieën vliegen ze naar Mimbosa’s villa waar de gijzelaars zouden zitten. Als ze daar binnengaan, vinden ze een gesloten deur. Met twee krachtige trappen breekt de deur. Ze zien daar verschillende mannen zitten. Mark herkent zijn vader meteen. Hij is flink vermagerd maar hij ziet er verder nog steeds hetzelfde uit. Eindelijk zijn ze weer verenigd. Ze houden elkaar minutenlang vast. “Het is voorbij”zegt Mark.

Mijn mening:
Ik vind het een heel mooi boek. Het is een boek met geschiedenis en oorlog maar het is ook een boek dat zo zou kunnen gebeuren in onze tijd. Je leest eigenlijk hoe de beste vrienden je verraden als ze onder druk worden gezet door een dictator. Het is zielig als je ziet hoe een jongen van zijn vader weggerukt wordt en op zoek gaat naar zijn vader. Ik dacht van: Ja ik zou ook zo doen. Ik kon me goed herkennen in de hoofdpersoon.
Het boek lijkt in het begin op twee verschillende verhalen maar die komen al gauw samen en de manier waarop ze ontmoeten en puntje bij paaltje komt is heel knap gedaan en leuk om te lezen. Het boek heeft veel spanning en er gebeurt veel. Er zijn veel onverwachte gebeurtenissen die het verhaal leuk maken. Een boek dat voor iedereen aan te raden


Door: stijndebresser op 9-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


stijndebresser


Is al aardig bezig
Op 10-04-2006 om 15:34

Sophie


Een echte topperrr
Op 10-04-2006 om 16:07

Admin


Begint het te leren
Op 10-04-2006 om 18:15

stijndebresser


Is al aardig bezig
Op 11-04-2006 om 15:17

behice_brit


Begint het te leren
Op 20-05-2009 om 00:09


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.