4 vriendinnen 1 spijkerbroek - Ann Brashares boeken

Boek: 4 vriendinnen 1 spijkerbroek
Schrijfster: Ann Brashares

Samenvatting:
Het boek gaat over een heel hecht vriendinnen groepje die voor het eerst een vakantie zullen hebben zonder elkaar. Ze gaan allemaal ergens anders heen en eentje blijft er thuis, zo zullen ze elkaar een aantal weken niet zien, dit was nog nooit gebeurd.
Tibby is de gene die thuis blijft, zij neemt een baantje bij een supermarkt. Bridget gaat naar een soort zomerkamp waar heel veel wordt gesport. Lena gaat samen met haar zusje naar haar grootouders in Griekenland. En Carmen gaat naar haar vader en ontdekt dat hij een heel nieuw gezin heeft.
Om deze vakantie zonder elkaar door te komen hebben ze een wonderspijkerbroek, die past hun allemaal perfect. De spijkerbroek gaat langs alle vakantie adressen zodat ze hem allemaal aan kunnen, en ze weer aan elkaar denken. Ze schrijven ook briefjes naar elkaar met wat er met hun gebeurd.
Tibby krijgt een vriendin waarmee ze het erg goed kan vinden ook al is die vriendin bijna 3 jaar jonger. Maar het blijkt dat die vriendin kanker heeft, leukemie, en niet lang meer te leven heeft. Ze hebben nog een mooie tijd samen, maar de laatste weken kan die vriendin alleen nog maar in het ziekenhuis liggen. Tibby zoekt haar elke dag op tot ze sterft.
Bridget heeft op haar kamp een heel leuke knappe coach leren kennen. En probeert dan ook constant aandacht van hem te krijgen. Ze rent, zwemt en speelt met hem, ook zoekt ze hem elke nacht op. De coach vindt dat ze dat niet moeten doen, er zit teveel jaar tussen hun en hij zou problemen krijgen als mensen zouden ontdekken. Lena heeft toch leuke dingen het hem gedaan, en toch wel een leuke vakantie gehad en wat ervaring opgedaan over jongens.
Lena haar grootmoeder heeft bedacht dat Kostos, een knappe jongen uit het dorp, wel een goed vriendje voor haar zou kunnen zijn. In het begin vindt ze het maar niets, ze heeft het gevoel alsof ze verplicht is om iets te nemen met Kostos, en daar heeft ze zo dus geen zin in. Maar na een groot feest ontdekt ze dat ze hem toch wel erg leuk vindt. Ze vertelt hem dit en heeft nog een goede vakantie.
Als Carmen bij haar vader aan komt blijkt al snel dat dit niet de vakantie zou worden waar ze op gehoopt had. Haar vader heeft een nieuwe vriendin en woont met haar en haar kinderen in huis. Laura voelt zich er niet prettig, niemand ziet haar staan of luistert naar haar. Haar vader heeft ook opeens veel minder aandacht voor haar. Ze gooit een steen door de ruit van het huis en loopt weg. Later heeft ze er toch spijt van en geeft geld voor het raam, en gaat toch maar naar de bruiloft van haar vader en zijn vriendin.
Na die paar weken zonder elkaar komen ze weer samen. Op de Broek hebben ze allemaal in het kort geschreven wat ze hebben meegemaakt. En vertellen elkaar uitgebreid alle details over hun vakanties.

Ik vond het boek eigenlijk wel leuk om te lezen. Er werden niet veel moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen gebruikt dus het was goed te begrijpen. Het was wel verwarrend dat er vier hoofdpersonen waren. Want daardoor moest je als er een nieuw stukje kwam over iemand anders eerst weer gaan bedenken waar die ook al weer zat en wat ze al had meegemaakt.
De dingen die ze meemaakten waren niet heel speciaal ofzo, er gebeurde niet veel verassende dingen, je kon vaak al voorspellen wat er zou kunnen gebeuren.
Het idee van een reizende Spijkerbroek vond ik wel erg leuk. Een goede manier om aan elkaar te kunnen blijven denken, en steun te krijgen van de Broek.


Door: Sophie op 11-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


stijndebresser


Is al aardig bezig
Op 11-04-2006 om 17:32

Sophie


Een echte topperrr
Op 11-04-2006 om 17:39

henk


Begint het te leren
Op 11-04-2006 om 20:00

stijndebresser


Is al aardig bezig
Op 12-04-2006 om 18:50

Sophie


Een echte topperrr
Op 12-04-2006 om 18:59

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 02-09-2006 om 17:16

delived


Is al aardig bezig
Op 02-09-2006 om 20:28

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 03-09-2006 om 13:26

Neel


Is al aardig bezig
Op 12-11-2006 om 20:08


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.