Zwerftocht met Korilu boeken

Samenvatting
Het boek gaat over Jasper die een Korilu ontmoet. Een Korilu is een klein brutaal wezentje met grote oren. Jasper heeft veel gelezen en daardoor veel kennis opgedaan. De Korilu beweert van niet. Om dit te bewijzen gaan ze op wereldreis.

Jasper gaat met Korilu op reis. Jasper moet als eerste over de Alpen. Na een lange reis komt Jasper bij de kust aan en kan hij mee varen met een schip. Het schip komt midden op zee in een storm en hij slaat met de Korilu over boord. Ze spoelen aan op een eiland en ontdekken daar een oude smokkelaarstunnel en als hij daar doorheen loopt komt hij in Afrika. Wekenlang trekken ze door de hete woestijn naar het oerwoud. Ze komen in een negerdorp en Jasper wordt daar voor god aangezien omdat de Korilu in zijn jaszak zit. Wanneer hij dit dorp verlaat reist hij door naar Pakistan. De Korilu wordt ontvoerd en Jasper is radeloos. Hij loopt van dorp naar dorp en overal vraagt hij naar de Korilu. Uiteindelijk ziet hij een groep mensen om een klein wezentje staan dat kunstjes moet doen van een oude man. Het is de Korilu. Hij pakt hem weg. Gauw rennen ze uit het dorp en kunnen ze weer samen verder. Jasper passeert het Himalaya gebergte en komt uit in China. Hier krijgt hij ruzie met de Chinese politie omdat ze denken dat de Korilu een vloek is. Na een week op water en brood te hebben gezeten wordt Jasper vrijgelaten.
In de haven meldt hij zich aan als scheepsjongen. Hij komt aan op een klein eiland met een vulkaan. De vulkaan staat op het punt om uit te barsten. Een dag later ontploft de vulkaan. Jasper vlucht naar een heuvel en moet daar blijven tot ze hem komen redden. Na drie dagen komt er een reddingploeg en Jasper kan eindelijk door met zijn wereldreis. Ze trekken over zee verder met de inboorlingen die daar aan de kust leven. Zo varen ze van stam tot stam. Als ze met een stam meevaren steekt er een storm op en worden ze tegen een rif aangeslingerd. Hij raakt bewusteloos. Doordat de Korilu hem wakker schudt komt Jasper weer tot zijn positieven Ze zitten vast op het eiland en Jasper merkt dat al dat reizen hem sterker heeft gemaakt. Hij helpt mee boomstammen te verslepen om daar een vlot van te maken. Ze wagen het om de zee op te gaan. De eerste paar dagen is het moeilijk om zo’n ding te besturen maar na een week hebben ze het onder de knie. Een overvliegend Australisch vliegtuig pikt hen op en brengt ze naar een Australisch ziekenhuis om hen bij te laten komen van een hevige tocht. Als hij weer fit is reizen ze verder door Australië. Jasper sluit zich aan bij een groepje goudzoekers en loopt met hun door de woestijn. Ze lopen flink door en opeens ziet Jasper flatgebouwen en torens in de verte. In die stad aangekomen zoekt hij in de haven een boot om mee mee te varen. Hij vindt een boot waar hij als koksmaatje meekan. Dit blijken smokkelaars te zijn. De Korilu zegt dat Jasper in een kist moet gaan zitten en dat doet hij. De kist komt aan land en word meegenomen door een karavaan. Helaas worden Jasper en de Korilu ontdekt en vastgebonden. ’s Nachts weet de Korilu Jasper vrij te krijgen, en ze kunnen ontsnappen. Ze reizen door de bergen en komen door het Amazonegebied. De laatste paar dagen heeft Jasper heimwee en wil naar huis. Uit het Amazonegebied gekomen laat hij zich knippen en reist weer terug met de boot, naar huis. Eenmaal thuis aangekomen herkent zijn moeder hem niet meer terug. Hij is een hele vent geworden. Ook is hij erachter gekomen dat hij nog niet alles wist. De Korilu had dus gelijk en is na de bootreis verdwenen op zoek naar een nieuw reismaatje.
Mening
1. Onderwerp
Het onderwerp van het verhaal sprak me in het begin niet aan omdat ik dacht dat het over een zwerver ging en zo’n soort boeken vind ik saai. Toen ik begon te lezen ging het boek over iets heel anders. Het boek werd steeds interessanter. Het liet me zien dat je niet altijd op de titel af kunt gaan wanneer je een boek kiest. Heeft het met begrijpen te maken of met hoe je iets interessant maakt Het verhaal was dus totaal anders als ik had verwacht.
2. Gebeurtenissen
De dingen die in het verhaal gebeurden waren telkens opnieuw een verassing want de hoofdpersoon stortte zich steeds in nieuwe avonturen. Ik ben zelf nog niet op zoveel plaatsen in de wereld geweest dus zo’n boek lezen is dan wel interessant. Er stonden in het verhaal gebeurtenissen die ik ook wel eens mee zou willen maken. Bijvoorbeeld een Korilu tegen komen. Of aangezien worden voor God.
3. Personages
Als je het verhaal leest kom je niet zoveel te weten over het gedrag en gevoelens van de hoofdpersoon. Ik zou niet echt graag op de hoofdpersoon willen lijken omdat hij ook een heleboel vervelende dingen meemaakt. Wel vind ik sommige beslissingen slim en dan denk ik van: daar kan ik nog iets van leren. Bijvoorbeeld hoe je handelt in bepaalde situaties.
4. Bouw
Het verhaal is wel een beetje ingewikkeld qua opbouw omdat er veel dingen door elkaar lopen.De gebeurtenissen in het verhaal hebben soms met elkaar te maken maar soms ook helemaal niet.
Ik denk dat de gebeurtenissen niet steeds spannender worden want het is één wereldreis en daarin gebeurt altijd wel iets spannends.
5. Taalgebruik
In het verhaal worden weinig moeilijke zinnen en woorden gebruikt, dit maakt het lezen en het begrijpen van het verhaal wel een stuk fijner. Het verhaal wordt verteld vanuit een persoon die het verhaal heeft gehoord en daardoor zitten er weinig dialogen in


Door: stijndebresser op 11-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


henk


Begint het te leren
Op 11-04-2006 om 19:59

stijndebresser


Is al aardig bezig
Op 12-04-2006 om 18:25

Sucia


Is al aardig bezig
Op 01-08-2006 om 15:06

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 03-09-2006 om 13:26


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.