Betsy en Napoleon boeken

Betsy en Napoleon
Auteur: Staton Rabin
Vertaling: Rita Vermeer
Titel: Betsy & Napoleon
Uitgever: Van Goor
Jr v Uitk: 2004

Gegevens over de schrijver
Staton Rabin heeft behalve ‘Betsy & Napoleon’ ook ‘Black Powder’, ‘Tsarevich’ en ‘Casy over there’ geschreven. Deze boeken zijn een mix van historische feiten en fictie. Voor ‘Betsy & Napoleon’ kreeg zij de prijs ‘beste kinderboek van 2004’ en voor ‘Casy over there’ kreeg ze de ‘Marion Vannett Ridgway Award’. ‘Betsy & Napoleon’ wordt/is verfilmd onder de titel ‘The monster of Longwood’ met Al Pacino in de hoofdrol.
Staton Rabin heeft film gestudeerd aan de New York University. Ze schrijft boeken, ze is een populaire spreekster aan de New York University en ze is een recencent voor Scr(i)pt magazine, scriptschrijvers en producenten.

Gebeurtenissen
Napoleon is verbannen naar het eiland Sint-Helena en wordt daar tijdelijk ondergebracht bij de familie Balcombe. Betsy Balcombe is niet onder de indruk van Napoleon en daarom vindt hij haar zo interessant. Er ontstaat ondanks alle verschillen een opmerkelijke vriendschap. De meeste mensen geloven niet dat hun relatie puur vriendschappelijk is, daarom loopt Betsy’s relatie met Carstairs op niks uit. Uitein-delijk bedenkt ze samen met Huff een plan om de keizer te laten ontsnappen met een luchtballon, maar als ze deze uittesten storten ze neer in zee en verdrinkt Huff. Als Napoleon uiteindelijk overgeplaatst wordt naar Longwood is Betsy erg ongelukkig. Voor Napoleon doet Betsy met zijn paard, Hoop, mee aan de paardenraces en verslaat het paard van de gouverneur. De gouverneur is erg kwaad en verbant de familie Balcombe van Sint-Helena.

Persoonlijke beleving
Ik vond het verhaal verrassend humoristisch en leuk. Ik verwachtte dat het boek informatiever en saaier zou zijn, maar het boeide mij ontzettend.
Ik kon het meeste meeleven met Betsy en Napoleon. Waarschijnlijk omdat het boek voornamelijk over hun gaat en uit hun standpunt is geschreven. Ik vond het erg dapper dat Betsy een vriendschap aanging met de man over wie ze zulke gruwelijke verhalen had gehoord. Ik vond het erg zielig voor Napoleon dat hij werd verbannen naar Longwood, maar toch bleef hij erg dapper. Toen Betsy heel veel moeite had gedaan om hem op te komen zoeken op Longwood, zei hij tegen haar dat hij alleen vrienden met haar was geweest om er zelf beter van te worden. Later bleek dat hij dit gezegd had om te zorgen dat Betsy hem niet meer kwam opzoeken, want hij vond dat dat te risicovol was. Ik vond het erg dapper van hem dat hij haar wegstuurde, ondanks zijn eenzaamheid, om haar niet in gevaar te brengen.

Ruimte
Het verhaal speelt zich af op Sint-Helena. Dit eiland wordt erg grijs en grauw beschreven en heeft als bijnaam ‘de hel van de Zuid-Atlantische Oceaan’.
Over het klimaat op Sint-Helena wordt geschreven dat het elk seizoen vrijwel hetzelfde blijft.
Het doel van de schrijfster is iets over het karakter van de personages duidelijk te maken, vooral over Napoleon. Ze beschrijft zijn zachte kant, terwijl bijna iedereen op Sint-Helena dacht dat hij een monster was.

Tijd
Het verhaal begint bij de aankomst van Napoleon op Sint-Helena en eindigt bij de verbanning van de familie Balcombe. Het verhaal is dus chronologisch verteld.
Er komen flashbacks in voor van Betsy, over haar tijd op haar kostschool Hawthorne en flashbacks van Napoleon, over zijn tijd als keizer en zijn ontsnapping van het eiland Elba.
Er is sprake van tijdvertraging bij gesprekken die gevoerd wroden en bijvoorbeeld als Huff verdrinkt.
Er is sprake van tijdverdichting, bijvoorbeeld de tijd tussen de verbanning van Napoleon naar Longwood en de keer dat ze hem op gaan zoeken. Over dat gedeelte is weinig geschreven.
Er is niet echt sprake van tijdsprongen, er wordt eigenlijk alleen tijdverdichting gebruikt.
De bedoeling van de schrijfster is iets over de personages duidelijk te maken. De gesprekken tussen Napoleon en Betsy en de gedachtes van Betsy worden altijd uitvoerig beschreven, terwijl er niet dieper wordt ingegaan op de andere gebeurtenissen op het eiland.

Perspectief
Dit boek is geschreven vanuit een ik-perspectief, de ik-persoon is Betsy. Het doel van dit perspectief is niet spanning opwekken.

Verteller
Het is een ik-verteller (Betsy). Ze vertelt wat er op dat moment gebeurt. De verteller is niet alwetend en is niet onzichtbaar of verborgen.

Personages
Betsy: Ze is avontuurlijk en een beetje opstandig. Ze houdt er niet van om jurken te dragen.Haar gedrag is niet altijd even goed, ze ontsnapt vaak uit haar slaapkamer-raam. Ze is naar een kostschool geweest tot haar veertiende en krijgt nu les van haar moeder over hoe ze een goede echtgenote moet zijn. Die lessen vindt ze verschrikkelijk en ze probeert ze zoveel mogelijk te ontlopen. Haar gedachtes zijn intelligent en volwassen.
Napoleon: Hij is onvoorspelbaar en kan soms uitvallen als hij bijvoorbeeld geen keizer wordt genoemd. Hij is koppig en statig en hij heeft erg veel mensenkennis. Zijn gedachten en gevoelens kan hij goed voor zich houden, behalve irritatie en woede. Hij is erg humoristisch en iedereen is direct van hem onder de indruk. Zijn grootste wens is om te ontsnappen om weer keizer te worden en het voor iedereen beter te maken.

Stijl
De stijl van de schrijfster is erg boeiend, het boek is op de waarheid gebaseerd zonder dat het een saaie biografie wordt. Het is ook erg humoristisch met veel dingen die Napoleon echt gezegd heeft. Er wordt ironie gebruikt, vergelijkingen en tegenstellingen. Dit alles wordt vooral door Napoleon gebruikt tegenover mensen die hem niet met respect behandelen zoals de gouverneur.

Thema
Het onderwerp van het verhaal is de komst van Napoleon op Sint-Helena. Het probleem is dat hij daar verbannen is en niet kan ontsnappen en ook dat hij later naar Longwood moet, waar hij geen bezoek kan krijgen.
Het gevolg van de komst van Napoleon naar Sint-Helena is dat er een bijzondere vriendschap ontstaat tusssen hem en Betsy. Het gevolg van zijn verbanning naar Sint-Helena is dat hij gefrustreerd is omdat hij geen keizer van Frankrijk meer kan zijn.
Het gevolg van het feit dat hij naar Longwood moet en geen bezoek mag krijgen, is dat zijn contact met Betsy vermindert, maar ook dat Betsy met zijn paard Hoop meedoet aan de paardenraces en wint.
Het is een historisch boek, een mix van feiten en fictie.


Door: louwiske op 21-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


miss-me


Heeft geen hobby
Op 16-07-2006 om 13:14

Sucia


Is al aardig bezig
Op 01-08-2006 om 15:03


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.