Kiwi’s, kanjers en giga-onderbroeken boeken

Het boek heet: Kiwi’s, kanjers en giga-onderbroeken, de schrijver van het boek is Louise Rennison (foto rechts), het is vertaald naar het Nederlands door Esther Ottens. De originele naam van het boek is “t’s ok, I’m wearing really big knickers!” Het gaat over de bekentenissen van Georgia Nicholson, die ze dan opschrijft in haar dagboek. Je kunt het zogenaamd lezen vanuit haar dagboek. Er zijn inmiddels al 5 delen over de bekentenissen van Georgia, dit is de tweede deel. In het boek staan geen plaatjes, wel op het kaft van het boek. Op Internet heb ik verschillende kaften gezien:Links is het nieuwe kaft in het Nederlands
Midden is het boek in het Engels
Rechts is het oude kaft in het Nederlands, ik had DEZE druk gelezen

Het kaft van mijn druk is ontworpen door Rob Nuyten. Het boek heeft in totaal 159 bladzijdes. Uitgeverij Gottmer heeft in Nederland de vertaling uitgegeven, de originele uitgave in Engeland is uitgegeven door Piccadilly Press in Londen.

Georgia schrijft in haar dagboek haar bekentenissen. Je maakt het alleen mee vanuit de gedachtes van Georgia. Ze schrijft over haar leven, waaronder haar ‘seksgod’ Robbie en haar beste vriendin Jas vaak in voorkomt. Georgia is erg melig en probeert grapjes te maken van alles om haar heen, maar ze maakt over alles ook een probleem en ze let totaal niet op andermans gevoelens. Ze is daarom ook erg egoïstisch, onredelijk en vooral vreselijk koppig. De karakters in het verhaal verschillen allemaal van karakter en je merkt meteen dat er niemand is in mijn omgeving die op één van de personen lijken.

Ik zet nu de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Wanneer ze doodblij is dat ze de vriendin is van de SeksGod, moet ze van haar ouders naar Kiwiland (Nieuw-Zeeland). Het de tegenovergestelde de kant van de aarde, ze zal al haar vrienden missen en vooral haar Robbie, de SeksGod, hierop is ze natuurlijk ernstig tegen. Maar plotseling is het probleem over, haar vader komt namelijk terug naar Engeland en daarom hoeft ze niet meer naar Kiwiland. De SeksGod ‘Robbie’ maakt het uit en Georgia neemt Dave Hahaha als lokeend om haar Robbie terug te krijgen. Maar dan bij een hockeywedstrijd breekt Lindsay, de ex van Robbie opzettelijk haar been. Na genezing is het weer aan met Robbie. Maar door een ongeluk met de conciërge wordt Georgia geschorst en zo eindigt ongeveer het verhaal. Het heeft een open eind en als je ernstig nieuwsgierig bent, moet je natuurlijk de volgende deel lezen. Want daar gaat het verhaal verder, maar de boeken zijn zo geschreven dat je het ook geheel apart kan gaan lezen.
Omdat Lindsay waarschijnlijk erg langzaam is, word ze door Georgia in haar dagboek Slome Lindsay genoemd. Maar misselijke P. Green bijvoorbeeld, is één groot nerd, zij is daarom volgens Georgia ook erg saai. Het verhaal speelt zich af in Engeland: vooral bij haar thuis en op school. Bij haar thuis is de sfeer meestal heel somber, door haar ondeugende zusje Libby en haar bezorgde moeder. Op school voelt ze zich meestal niet goed, door de ‘Domme Tweeling’ die altijd mensen pesten, en de saaie misselijke P. Green die naast haar komt zitten.

Het is een dagboekverhaal voor jongeren geschikt, dat merk je aan de schrijfwijze. Het is speciaal geschreven op de manier zodat het makkelijk en leuk te lezen is voor jongeren. Het is in de ik-perspectief geschreven en er staat telkens bij wanneer (tijd en de datum) ze weer een nieuw stukje in haar dagboek schrijft.

Ik vind het een goed onderwerp voor een verhaal, omdat het heel makkelijk te lezen is en erg grappig. Ik lach soms keihard mee met haar grappen en daarnaast denk ik ook op haar manier mee. Dit soort verhalen komt vaak van de Octopus-serie, ik vind de meeste boeken van deze serie erg fijn om te lezen. Ik vind het niet beter dan andere boeken, omdat de vorm als dagboek, vind ik ergens toch niet mooier dan verhalen op de normale manier. En ook zegt Georgia weleens onzin, dat niet bij hoeft, zoals ’Hahahahah, maar ja.’
Het boek heeft geen diepere bedoeling, het is alleen om de lezers een plezier te geven over hoe een pubermeisje over alles een groot probleem maakt en veel lol maakt op school.

Het is voor mij geen belangrijk boek, ik lees het alleen als ik me even verveel, of wanneer je geen zin hebt om ingewikkeld huiswerk te leren. Of omdat je voor een schoolopdracht moet lezen, zoals ik.

Hieronder kun je overgetypte fragmentjes uit het boek zien, die leuk zijn:

----

12.45: De bel ging. Ik riep naar beneden: ‘De voordeurbel van jullie huis gaat.’

----

[…] ‘Als je denkt dat je leven shit is, dan is het ook shit, betekent het.’
‘Waarom zei hij dat dan niet?’
‘Omdat a) hij boeddha is en b) ze geen shit hebben in boeddhaland.’

----

Ik vertelde alles over mijn rijpheids- en ijzigheidsplan. Ze knikten allemaal wijs. Wij zijn een wijs stel. Vol wijselijkheid. Ik ben bijna zeker wijzer dan God, die aan het simpelste verzoek nog geen gehoor lijkt te kunnen geven. Daarom heb ik me ook tot heer Boeddha gewend.
Rosie verpestte het moment van wijselijkheid door met een mond vol kaaszoutjes te zeggen: ‘Waar heb je het in godsnaam over? ‘

----

Rosie gaf me een briefje door: Lieve G, vraag mevrouw Wilson of God een penis heeft.
Zelfs in mijn tragedie moest ik lachen en mevrouw Wilson vroeg: ‘Wat is er zo grappig, Georgia? Misschien kunnen we allemaal meelachen?’
‘Eh… nou, ik vroeg me af of God een…’
Rosie keek me vol verbazing aan. Mevrouw Wilson moedigde me aan in mijn religieuze leergierigheid.
‘Je vroeg je af of God een…?’
‘Ja, of God een… baard had?’

----Door: _FlyAway op 23-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Sophie


Een echte topperrr
Op 24-04-2006 om 18:43

_FlyAway


Begint het te leren
Op 24-04-2006 om 20:18

Imjori


Heeft geen hobby
Op 24-04-2006 om 22:47

yanny


Is al aardig bezig
Op 25-04-2006 om 11:14

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 02-09-2006 om 17:16

Neel


Is al aardig bezig
Op 12-11-2006 om 20:07


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.