De Tweeling films

De tweeling is een Nederlandstalige film.

Lotte en Anna zijn tweelingzusjes. De vader stierf al vroeg, hierdoor werden de tweelingszusjes gescheiden.

Lotte verhuisde naar Nederland in een gezin en Anna bleef wonen op de boerderij bij haar oom (vaderskant). Lotte had de ziekte "tering", maar dat bleek gauw verleden te worden aangezien ze goed werd verzorgd in Nederland. Anna in tegendeel heeft het maar zwaar. Zij werkt elke dag hard op de boerderij en van school is er geen sprake van. Contact tussen de twee werd ook onmogelijk gemaakt door de pleegouders van Lotte, zij verstopten alle brieven in een kist die Lotte schreef.

Zo leefden de tweelingzusjes zonder enige contact met elkaar door. Anna werd een tijdje later uit huis genomen door een pastoor die haar naar de klooster brengt waar ze een soort huishoud school gaat volgen. Dit omdat haar pleegvader haar ongehoorzaam vindt dat ze samen met een jongen (zoon v.e. smid) bij elkaar waren.Lotte woonde nog steeds bij haar pleegouders in Nederland. Zij integendeel zit op een gewone school en heeft grote interesse in het studeren van Duits. Een keer kwamen Joodse vrienden van de pleegouders langs, ze ontmoette hierdoor David en ze worden verliefd. Toen ze een keer met David samen waren ontdekte ze een kist met brieven van haar aan Anna. Lotte werd heel boos en verdrieting tegelijk, haar pleegouders hadden haar belazerd. Vanaf toen wou ze haar tweelingszusje opzoeken. Ze schreef weer een brief en dit keer had ze eindelijk contact.

Anna had de huishoud school afgemaakt en ging bij een huishouden werken. Ze hield dit niet lang vol, werd kwaad en stapte op. De reden hiervoor is omdat een dag een man langs kwam en haar wilt gaan castreren omdat ze zwakzinnig verklaard was. In het dossier las ze dat haar oom haar zwakzinnig heeft laten verklaren zodat ze niet naar school mocht.
Anna ging toen werken bij een gravin. Daar had ze gelukkig wel naar haar zin en ze werd goed behandeld. Omdat ze inmiddels wel contact had met Lotte, schreef ze dat ze maar gauw langs moet komen.

Lotte wou Anna al langer zien dus ging ze op reis naar Duitsland. In Duitsland heerstte een aardige oorlogssfeer: overal soldaten en affiches van Adolf Hitler. Anna kwam haar op halen van het station. Er kwamen veel generale en oorlogsofficieren en andere belangrijke rijke mensen die
aanhangers waren van Adolf Hitler. Er werden beledigende liedjes over Joden gezongen. Lotte vond dit heel bruut, haar verloofde was immers ook joods.Lotte ging de volgende dag weer weg. Anna ging met de gravin naar een kasteel omdat er oorlog kwam. Bij het afscheid liet Lotte de foto van David zien. Anna die in een antisemitische wereld leefde dacht bij het zien van de foto dat David op een jood leek. Joden stond in Anna’s wereld niet goed bekend en maakte de erge opmerking: “het is toch geen jood he?”. Lotte werd kwaad op haar zusje en wilde sindsdien niks te maken met haar.Anna zou eigenlijk naar Nederland komen, maar dit liep erg uit omdat ze in Duitsland moet blijven om de gravin te helpen. Ze stuurde een brief naar Lotte met de verklaring maar die stuurde terug dat ze beter weg mag blijven. De band tussen de zusjes werden veel minder sindsdien.

Anna ontmoette een jongen namelijk Martin. Hij zit bij het leger van Hitler. Na twee jaar trouwden ze in Wenen.
Lotte integendeel was nog steeds verloofd. De oorlog kwam steeds meer naar Nederland. Na een dagje zeilen gingen ze naar de bioscoop. Bij de bioscoop aan gekomen kwam Lotte achter dat ze haar tas was vergeten. David ging haar tas halen... sindsdien kwam hij niet meer terug want hij
werd door de Duitsers opgepakt. Toen de oorlog echt in Nederland begon dook Davids famillie bij Lotte onder. De winter trad in en mensen hadden weinig eten, toen Lotte erachter kwam dat haar pleegvader voedselbonnen achter hield voor zichzelf werd de breuk tussen haar en hem nog groter.

Martin moest na het trouwen weer het leger in maar Anna bleef wel in Wenen wonen bij de ouders van Martin. Een keer had Martin verlof en kwam hij terug om Anna te zien, dit was wel zijn laatste bezoek. Toen hij weer in het leger ging na zijn verlof werd hij geraakt door het granaatvuur van de

Amerikanen (die deden ook mee met de oorlog, omdat Hitler zich niet aan de regels hield). In Nederland waaide de oorlog na een tijdje weg. Lotte kreeg te horen dat David overleden was, alle joden in de kampen werden vermoord.

Anna ging op zoek naar Lotte omdat ze niemand meer had. Maar Lotte schopte haar het huis uit. Ze had nog steeds het gevoel van haat aan Duitsers die de Joden hadden vermoord en de foto die ze vond van Anna met Martin in een officeren pak werd er niet beter op. Inmiddels was Lotte getrouwd met de broer van David.Vijftig jaar later kwamen Anna en Lotte elkaar tegen bij de kuuroord. Weer nam Anna het iniatief om met Lotte te praten. Lotte negeerde haar en rende het bos in. Maar Anna gaf niet op en volgde Lotte het bos in. Lotte wilde weg lopen maar wist de weg niet meer. De oude dames waren afhankelijk van elkaar. Ze praatten, blikten terug op hun leven en zongen kinderliedjes van vroeger.

Anna en Lotte liepen door het bos en het werd al donker. Anna was een beetje ziek en kon niet meer. Ze moeten dus in het bos slapen. Als Lotte ‘s ochtends wakker werd was Anna stilletjes overleden.


genre: Drama, Oorlogsfilm, Romantiek
land: Nederland, Luxemburg
regisseur Ben Sombogaart
acteur Thekla Reuten
acteur Nadja Uhl
acteur Ellen Vogel
acteur Gudrun Okras
acteur Jeroen Spitzenberger
acteur Roman Knizka
scenario Marieke van der Pol
camera Piotr Kukla
componist Fons Merkies
producer Hanneke Niens
producer Anton Smit

Door: yanny op 23-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


the_mobro


Heeft geen hobby
Op 24-04-2006 om 15:12

yanny


Is al aardig bezig
Op 24-04-2006 om 17:50

Sophie


Een echte topperrr
Op 24-04-2006 om 18:42

_FlyAway


Begint het te leren
Op 29-04-2006 om 11:56

pulleke


Begint het te leren
Op 06-06-2006 om 19:54

y.caspers


Komt net kijken
Op 12-06-2006 om 23:16

Rozemarijn


Een echte topperrr
Op 02-09-2006 om 17:04


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.