Travian - Browsers Based MMOG websites

Als je de titel van dit artikel leest, zul je misschien niet gelijk snappen wat een Browsers Based MMOG is. MMOG staat voor Masieve Multiplayer Online Game. Browser Based betekend dat je het gewoon in je browser (bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox) kan spelen. Het is dus eigenlijk gewoon een spel dat je met vele andere mensen online speelt, doormiddel van je browser.

Het doel van Travian is om een dorp te stichten en te laten groeien. Dit doe je door verschillende gebouwen te bouwen en doorgrondstoffen te winnen. Aan het begin van het spel kun je kiezen tussen 3 soorten beschavingen (namelijk de Romeinen, Galiers en de Germanen). Elke beschaving heeft zo zijn eigen voordelen ten opzichte van bouwsnelheid, leger en grondstoffen.


De verschillende beschavingen

Grondstoffen
Als je met het spel begint heeft het wel iets weg van Kolonisten van Katan. Je ziet een kaart met verschillende grondstofvelden/tegels deze velden kan je opwaarderen. In het spel heb je grondstoffen om bijvoorbeeld je grondstofvelden op te waarderen, gebouwen te bouwen en een leger te stichten (daarover later meer).

De grondstofvelden

Je dorp
Nadat je wat grondstoffen hebt verzameld kun je beginnen met je dorp te bouwen. Aan het begin van het spel heb je alleen een hoofdgebouw in het dorp. Door deze op te waarderen kun je nieuwe gebouwen maken en tevens wordt de bouwtijd (voor grondstofvelden of gebouwen) korter. Enkele belangrijke gebouwen die je kunt bouwen zijn: Marktplaats (hiermee kun je handelen met andere spelers), De ambasade (hiermee kun je allianties aangaan met andere spelers). Later in het spel kun je meerder dorpen stichten en daardoor een grotere en machtiger heerser worden.

Je dorp met enkele gebouwen

Het leger
Zoals al gezegd is kun je in Travian een leger opbouwen. Elke beschaving heeft beschikking over 10 verschillende legereenheden. Per beschaving verschillen de eigenschappen van de legers. Om een leger te bouwen moet je verschillende gebouwen in je dorp bouwen (bijvoorbeeld baraken, stallen en een wapensmid). Hoe meer ’leger’gebouwen je bouwt, hoe meer verschillende eenheden je kunt bouwen. Met je leger is het mogelijk om andere spelers te overvallen (je rooft dan grondstoffen bij die spelers). Je kunt tevens je leger naar bevriende dorpen sturen om die dorpen te ondersteunen. Als je ver gevorderd bent in het spel is het zelf mogelijk om dorpen van tegenstanders over te nemen.

Je troepen erop uit sturen[/img]

Interactie
Wat is een Masieve Multiplayer Online Game zonder andere spelers? Niets. Er zijn duizenden andere mensen die Travian spelen. Er zijn verschillende interacties mogelijk tussen de spelers. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ander spelers te overvallen, je kan met ander spelers handelen of een alliantie aangaan. Het is tevens mogelijk om naar andere spelers berichten te sturen.

[size=8]De kaart waarop andere dorpen te zien zijn


Mening
Na de samenvating van het spel (er zijn nog vele andere opties die ik niet besproken heb) zal ik ook even mijn mening geven over het spel. Naar mijn mening is het een erg leuk spel. Dit komt omdat het spel veelzijdig is. Er zijn vele verschilende gebouwen te bouwen, die ook allemaal weer op te waarderen zijn. Vooral de interactie tussen de spelers is leuk. Het handelen, dorpen overvallen en een alliantie met vrienden aangaan geeft dit spel veel diepgang. Daarbij komt nog dat je het spel overal kunt spelen waar je internet hebt. Al deze factoren zorgen ervoor dat Travian een spel is waar je veel plezier aan zult beleven.

www.travian.nl
NB ondanks dat de screenshots niet allemaal in het Nederlans zijn; het spel is dit wel.

Door: wiebe_pieter op 27-4-2006 | Login om te stemmen Of registreer je hier.


Nyarro


Komt net kijken
Op 17-06-2006 om 13:05

Happiej


Is al aardig bezig
Op 18-11-2006 om 21:11


Je moet inloggen om te kunnen reageren! Of registreer je hier.